twitter
rss

Proiectul pe care ni l-au prezentat azi se refera la integrarea copilului cu dizabilitati in sistemul de educatie, gradinita si scoala.

Asa am aflat ca in sectorul 6, anul acesta vor intra la scoala 15 copii cu autism. DGASPC ofera 12 psihopedagogi de sprijin pentru toti copiii cu dizabilitati din sectorul 6, adica foarte putini oameni. Acestia vor veni doar 2 ore pe saptamana pentru un copil, si vor hotara cu invatatoarea adaptarea programei scolare la nivelul si capacitatea copilului, adica volumul de informatii, modalitatile de evaluare. Initial acest psihopedagog va face o evaluare a copilului. Pentru a beneficia de un astfel de sprijin trebuie sa depuneti la DGASPC, in luna septembrie o cerere si o adeverinta de la scoala la care este inscris copilul.

S-a discutat foarte mult de atitudinea educatorilor fata de copiii cu autism. S-a propus infiintarea unui grup de pregatire pentru gradinita, cel de pregatire pentru scoala fiind deja in derulare. In cadrul lor vor fi maxim 6 copii care vor fi invatati sa stea in banca, sa fie focusati, sa indeplineasca aceeasi sarcina in acelasi timp si mai ales sa relationeze in orele de pauza, de joaca.

Vor continua evaluarile, ca si pana acum si se prevede infiintarea unor grupe de copii care sa faca kinetoterapie. Asta ma intereseaza si pe mine pentru Dani.

Din septembrie se va introduce in acest program si un curs de muzicoterapie tinut de o doamna din Franta. Se va mentine cursul de art-terapie.

Pentru cei interesati, se va incheia un acord cu Universitatea Biblica, zona Militari, pentru constituirea unui afterschool pentru copiii cu autism, total gratuit.

In final am discutat despre proiectul de lege acceptat de Senat, pe 13 aprilie. Am si rasfoit putin proiectul initial si am descoperit ca multe cerinte au fost eliminate. In consecinta s-au adoptat doar doua lucruri mari si late: Screening pentru autism, pentru toti copiii incepand cu varsta de 0-2 ani si legalizarea terapiei ABA, fara decontarea cheltuielilor parintilor sau subventionarea terapiei. O conditie impusa a fost ca terapeutii ABA sa depinda de Colegiul Psihologilor din Romania.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails