De cand am inceput terapia pshihologopedica, am lucrat mult cu puzzle. Am cumparat si noi destule. Sunt cele mai bune pentru a incepe o terapie, mai ales daca copilul cu autism, nu vorbeste mai deloc, sau are un vocabular pasiv destul de sarac.
Puzzle-ul de lemn este cel mai indicat, pentru inceput, atat pentru textura care stimuleaza senzatiile tactile, dar si pentru senzatiile vizuale, multe sunt viu colorate. Primele puzzle-uri au fost niste animale facute din bucati de lemn, niste arici, pinguini, balena. Erau facute din lemn gros care se imbina, frumos colorat. Am inceput cu 2 si 3 piese, apoi cat mai multe.
Puzzle-ul incastrat limiteaza aria de stimuli, favorizeaza focalizarea mai buna. Puzzle-urile simple au 3, 4, 5 sau 6 obiecte. De obicei puzzle-urile sunt tematice. Noi avem cu mijloace de transport( barca, tren, avion, masina de pompieri, masina de politie si masina obisnuita), actiuni ale unui catelus ( doarme, sare, alearga, mananca, miroase), cu animale domestice( cal, vaca, porc, cocos, capra, pisica si caine) cu literele alfabetului si cifre.
Mircea este foarte incantat de cel cu animalele salbatice de la zoo si de cel cu fete si emotii(vesel, trist, plange, furios, speriat sau mirat, somnoros, tacut, face cu ochiul, scoate limba).
Cel mai interesant si frumos mi s-a parut cel despre camera copiiilor, care te invata piesele de mobilier si functionalitatea lor. Dani si Mircea il fac cu ochii inchisi, si-l explica foarte frumos. Un puzzle te invata ca formele sunt diferite, la fel si marimile, culorile.
Aceasta etapa de familiarizare cu aceste insusiri ale unui obiect, dureaza destul de mult, cateva luni bune. Si copilul va trebui sa recunoasca clasa de obiecte, fiecare obiect in parte, functionalitatea lui si trasaturile definitorii, culoare, marime, forma.
Dani prefera si minipuzzle-urile de lemn, cu imagini diferite, dar cu mai multe piese, cam 12, noi avem cu niste iepurasi si mijloace de transport.
|