twitter
rss

Dani a luat contact prima oara, cu culorile, acuarelele, acum un an. Nu prea vroia sa-si bage degetele in culorile alea reci si ude. Am inceput sa-l invat dactilopictura. Mai temator la inceput, apoi curios, s-a manjit bine cu culori.


Atunci, la 2 ani si 8 luni prefera culorile inchise. A trecut repede de la puncte, amprente, la linii drepte, de culoare. Am pastrat prima lui tentativa de pictura. Arata cam asa.
Apoi a pictat cu pensula pe figurine de ipsos sau ceramica, la doamna psihologoped, un ou de Paste, rosu, foarte compact colorat, si apoi la atelierul de la targul Kihi-Kiha, pisicuta maro cu mustati negre.

Duminica am organizat atelier de pictura in curte. Dani a fost foarte incantat de masuta lui, de culori si de foaia mare, format A3. A stat aproape o ora, fascinat, in care a pictat singur tot ce stia. Intr-un colt, jos, in stanga a facut un copac verde si o casuta, tot verde. Mai sus a desenat cercuri si patrate, pe unele chiar le-a si umplut cu culoare. Dar mai ales a trasat linii. Multe linii. Iar culorile predominante au fost galben, portocaliu si verde. Este clar o evolutie cromatica, fata de paleta inchisa de anul trecut. Tine foarte bine pensula in mana, ba mai mult o inmoaie in apa si culoare. Parca ar fi facut asta de cand lumea. La insistentele mele a adaugat si putin albastru si mov.

I-am aratat cum sa combine cele 6 culori din tuburi, aveam doar alb, negru, verde, rosu, albastru si galben. I-am aratat cum obtinem maro, din negru si rosu, mov din albastru si rosu, portocaliu din galben si rosu, roz din alb si rosu, un verde interesant din galben si albastru. A urmarit cu atentie tot ce ii aratam si ii spuneam.

Bineinteles ca si Mircea a vrut sa picteze, a nimerit mai putin foaia si mai mult gura si mainile lui, dar ce pretentie sa am de la un copil de 1 an si 8 luni? A fost foarte interesat si el, de balaceala pensulelor in paharul cu apa, pe care l-a rasturnat de 3 sau 4 ori peste operele lui tata. A trebuit sa-i tin separati, Dani intr-un colt si Mircea in celalalt colt al curtii, pentru ca Mircea vroia neaparat sa-l ajute pe Dani sa picteze.

5 comments:

  1. :))))) mi-am imaginat scena cu ajutorul Mircea, cred ca v-ati distrat de minune. De abia astept sa treaca anul asta sa vad si eu cum se vor intelege Mihai si Maria, si desigur ca nu o sa sarim peste pozne de genul body-painting, cum a facut Mircea. Nu m-am jucat cu acuarelele cu Mihai, numai i le-am aratat si am invatat o parte din culori cu ajutorul lor (avem o cutie in care culorile sunt in forma de pastile mari, asa ca e usor sa i le arat), deocamdata a retinut numai "ede"-verde, "oshu"-rosu si "caliu"-portocaliu.

    p.s.- o chestie funny: la Q zice "coi" :D

  1. imi place ce a iesit. tanarul promite.

  1. @laviniars:la noi Dani zice coi la scoch, asa ca variatiuni pe aceeasi tema
    @ zmeura: preferam pictura ca mod de relaxare, si se pare ca functioneaza, ce o sa fie mai tarziu, ramane de vazut.

  1. va propunem un nou produs distractiv pentru copii si anume, figurinele din ipsos.

    Acestea intruchipeaza personaje din desene animate sau personaje din filmele pentru copii.

    Figurinele din ipsos sunt atent lucrate si au diferite dimensiuni in functie de personajul reprezentat. Ele sunt albe, fiind astfel perfecte pentru a fi pictate cu tempera.
    http://www.adrikadesign.ro/index_files/Page350.htm

    Copii vor fi incantati sa faca cunostinta cu personajele lor preferate si, mai ales, sa le dea viata prin culoare.

    Metoda este deosebit de stimulativa pentru cei mici, dezvoltandu-le talentele/aptitudinile artistice.

    De asemenea, acest mod de a picta figurine poate deveni un mijloc de comunicare si interactiune intre copii, dar si intre copii si adulti.

    Mihaela Elena CONDRATOV
    + 40 723 209 892

    office@adrikadesign.ro
    www.adrikadesign.ro

  1. Hi,

    I begin on internet with a directory

Related Posts with Thumbnails