twitter
rss


In mod normal dupa varsta de 3 ani copiii incep sa prefere sa se joace cu alti copii, se formeaza prima ceata. Tot acum este varsta pentru a imita personajele imaginare, fantastice din desene animate sau carti de povesti. Pretind ca sunt eroi puternici, invincibili si de ce nu, invizibili. Le puteti confectiona masti, pelerine, sabii sau daca aveti posibilitatea sa le cumparati un costum special, al eroului preferat.

Este perioada primelor cadouri cu intentie si efort depus. Invatati si ajutati de educatoare, la gradinita, sau asistati de bunici si chiar de parinti pot confectiona felicitari, martisoare, colaje de fotografii sau desene speciale. Toti adora sa coloreze, asa ca oferiti-le carti de colorat, le va dezvolta motricitatea fina, vor invata sa nu depaseasca linia, vor colora pe etape rezultand la final un intreg armonios si cu sens. Prin corespondenta copiii vor invata ca soarele este galben, norii albi sau albastrii, frunzele verzi, acoperisul rosu, etc.

Este varsta lipitului mai ales, cu lipici solid si forme de hartie colorata. Ii puteti invata sa faca o casa, propria familie si obiectul preferat. Dani este fascinat de Thomas, si l-am ajutat sa-l decupeze dar mai ales sa-l lipeasca. Prin exemplu le puteti oferi prima imagine statica a familiei, cu ierarhia ei si relatiile dintre membrii.

Casuta este simplu de facut, un patrat mare-peretii, un triunghi-acoperisul, un dreptunghi mai mic-usa, 2 patrate mici-ferestrele. Noi am mai facut si doi copaci avand trunchiul-dreptunghi, coroana-un cerc sau un rotund cu marginea usor ondulata, gardul de langa casa este facut din dreptunghiuri. Am facut si soarele-un cerc, neaparat galben sau rosu, depinde. Si stelele sunt forme si le puteti introduce alaturi de cele simple.

Foarte educative si interesante sunt catile magnetice cu piese magnetice care se potrivesc pe poze negativ. Baietii mei sunt foarte incantati si se folosesc foarte usor.

Jucariile care necesita mult efort si energie, pastrand in acelasi timp sentimentul de independenta, vor fi mereu pe primul loc, adica tricicletele simple sau bicicletele cu roti ajutatoare. Tot acum apare imitatia sociala a anturajului dar si spiritul de competitie.

Specialistii cred ca acum este varsta cea mai buna pentru a oferi copiilor dumneavoastra primul lego sau puzzle. Eu m-am orientat spre cele de incastrare, din lemn, exista cu forme geometrice, cu animale, mijloace de transport, figuri umane. Mai sunt si cele de lemn gros care se imbina, noi avem cu cifre dar am vazut si cu animale foarte dragute din 2,3,4 si 6 bucati.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails