twitter
rss

Prima oara a vazut serialul Thomas si prietenii sai, la televizor, pe canalul Minimax. L-a fascinat din prima. Stiu ca era la ora 2 dupa amiaza. Il astepta cu religiozitate si de abia dupa aceea adormea la pranz. Apoi o perioada nu l-au mai dat la televizor.

In schimb au aparut in Cora garnituri de locomotive si vagoane. Stiu ca i-am cumparat mai intai un Thomas cu vagoanele Annie si Clarabel, din acelea de plastic care merg cu o baterie R6. A urmat Percy, apoi un alt Thomas cu dragon, Ducele. Era atat de fericit cand se juca cu ele ca aproape ne ignora. Se supara foarte tare cand se desfaceau vagoanele si pana l-am invatat sa le prinda la loc, cu carligul de cuplare, a tot bazait. Ii dadeam trenuletele cu portia, ca si acum de altfel, sambata si duminica se intind sine prin toata biblioteca si se joaca cu toate trenuletele. L-am invatat sa-i dea si lui Mircea un tren si a ales sa-l cedeze pe Percy.

Un inconvenient destul de mare a fost, la inceput, faptul ca nu renunta la trenuri pentru nimic in lume nici macar pentru a se duce la baie, asa ca aveam surpriza neplacuta sa-l gasesc ud. L-am pedepsit si i-am spus ca Thomas pleaca la copiii cuminti, care fac la baie sau cel putin la olita. Mai era si teama ca nu cumva Mircea sa-i strice  aranjamentele lui de sine.

Am vazut apoi pe internet o locomotiva Thomas mai mare care canta si scotea sunete specifice. I-am comandat-o imediat si rezultatul a fost ca a trebuit sa o caram cu noi peste tot. Culmea desi pe Mircea nu-l prea lasa sa o atinga, pe alti copii ii lasa fara probleme. Acum dupa 1 an si ceva de cand i-am luat-o i-a cedat-o definitiv lui Mircea.

Prin iarna au aparut si la noi niste DVD-uri cu Thomas, traduse in romaneste, i le-am luat pe toate 5. Cand vroiam sa-l linistesc ii puneam cate un episod sau doua. Amandoi isi aduceau scaunelele si le asezau frumos unul langa altul in fata televizorului si se uitau vrajiti.

Am incercat sa-l invat sa se joace cu plastilina dar nu l-a tentat prea mult, in schimb cand i-am luat plastilina si formele cu Thomas, a devenit fan al plastilinei. De altfel toti copiii cu care lucrez au apreciat plastilina cu Thomas.

Ultima descoperire sunt locomotivele de buzunar, noi am gasit Thomas, Percy, Edward si James. Le aseaza in depoul construit din lego, este disperat daca nu-l gaseste pe Thomas. Sunt usoare, se spala repede dar din pacate nu pot fi cuplate la vagoane. Cred ca sunt din lemn vopsit, cu putin plastic la roti.

Tata i-a cumparat un set, o cutie cu 6 carticele cartonate cu Thomas. Sunt scrise in engleza dar eu i le traduc si cred ca le stie pe de rost pentru ca sunt maxim 5 fraze si tot atatea poze.

La noi au aparut niste carti de colorat si activitati practice cu Thomas. Le-a colorat cu placere, cauta toate traseele si le face corect, descopera diferentele intre poze. Lunar apare si revista Thomas cu mici povestioare, planse de colorat si postere cu locomotivele preferate. Le-am lipit impreuna pe dulap si le admira tot timpul.

Cu ocazia asta l-am invatat care mijloace de transport merg pe sine, trenurile, tramvaiele si metrourile. Stie ca o locomotiva are cabina unde sta mecanicul, are fluier, cos pentru abur, felinar, tampoane, carlig de cuplare, roti, merge cu carbuni si doarme in depou, se spala la spalatorie cu furtunul. Au culori diferite si fete diferite, cele cu abur au fetele rotunde iar cele diesel patrate. Cele diesel merg cu curent electric. Iar vagoanele transporta oameni, pasageri dar si marfuri, fier, lemn, carbuni si pietre, lapte etc.

2 comments:

  1. Thomas...Deja cred ca am inceput si io sa-i invat. Aproape. Acum sper sa mai facem rost de mai multe cartulii cu Thomas si te anunt ce si cum.

    Nu imi aduc aminte sa fi fost obsedat de vreun personaj in copilarie, cel putin nu in gradul asta. Plus ca trenuletele nu mi-au placut in exces.

  1. Sunt multi copii care fac pasiuni pentru tren, si prefer asa decat sa insire jucariile sau sa inchida si sa deschida usa la nesfarsit.

Related Posts with Thumbnails