twitter
rss

Dani a fost mare amator de joaca cu copii. Nici nu am ajuns bine la tara si i-a auzit pe strada. Mama hai poata-poarta. Dar copiii erau de fapt in alta curte si erau mai mari decat Dani. Asa ca am plecat la colindat, in cautare de copii. Si am gasit repede, dupa ce am coborat dealul. Si chiar de varste apropiate, un baiat de 5 ani si o fetita de 3 ani.

Dani s-a bagat imediat in jocul cu mingia, apoi s-a dus langa fetita si i-a aratat cum deseneaza el pe nisip. E adevarat ca eu am fost coordonator de joc tot timpul, pentru ca altfel baietii alergau ca disperatii dupa mingie, se trageau de haine si mai tipau din cand in cand. Iar Dani nu se lasa mai prejos, nu a plans ci s-a inversunat sa reuseasca singur sa ia mingia ravnita. Mi-a fost destul de greu sa-i conving pe baietii mei sa se descalte de sandale si sa mearga desculti prin tarana si nisip, sau sa-si dea jos tricourile.

Am mers la copiii aceia de 3 ori. Dani le spunea copiii vale-din vale.

Intr-o zi am mers in vizita la o verisoara de-a mea, care are si ea un baiat de varsta lui Dani. Dani a fost foarte incantat, l-a luat de mana, s-a jucat cu mingia cu el, s-au urcat toti trei pe niste busteni, intyr-un soare torid. in casa insa verisorul lui Dani, s-a suparat pe copii pentru ca i-au luat jucariile. Dani le-a inspectat pe fiecare si s-a jucat foarte frumos, fara scandal. In schimb, Relu, verisorul lui Dani, incerca sa-si recupereze teritoriul si jucariile invadate. Iar la plecare Dani a spus invariabilul Aman aici Elutu-raman aici la Relutu.

Ce mi se pare ciudat, la copiii normali, e ca ei nu sunt atat de comunicativi pe cat ma asteptam. Dani a vorbit mai mult si mai clar decat ei. Ei ripostau maiu mult prin maraieli, scanceli si parat, in loc sa raspunda frumos, in propozitii, clar. Am observat asta chiar si la Selin. Sau poate sunt eu prea pretentioasa, si-l oblig, si-i invat pe ai mei sa raspunda mereu in propozitii complete, detaliate.

Oricum, concluzia este ca Dani este pregatit pentru gradinita, e sociabil cu copiii, cunoaste deja regulile de joc. Sper ca elementele sale autiste sa se estompeze cat mai mult, mai ales stereotipiile fizice, topaitul si fluturatul din manute, atunci cand se bucura foarte mult.

2 comments:

  1. Comunicarea verbală devine prevalentă dincolo de 5 ani (mai degrabă şase) când îşi face loc jocul de grup.

    Până atunci comunică mai mult non-verbal. Dar şi această comunicare este esenţială pentru viitor. Cei care sunt deficitari la astfel de comunicare, precum cei cu Asperger, nu au legături sociale bune - deşi au limbaj.

    Felicitări pentru comportamentul social foarte bun al lui Dani!

  1. Multumim pentru felicitari. Incercam si noi tot ce se poate.

Related Posts with Thumbnails