twitter
rss

De cateva saptamani Dani a inteles utilitatea telefonului mobil, asa ca atunci cand eu plec undeva, nu trece o ora si ma suna Dani. Evident formeaza buni, dar vorbeste Dani.

Dani: Mama vine acaa epede-mama vino acasa repede.
Eu: Mai am putina treaba si vin. Ce face Mircea?
Dani: Mitea caca.
Eu: Am inteles.
Dani: mama ia doua paini.
Eu: Bine, sa fi cuminte.
Dani: Dani e cuminte.
Eu: Sa o asculti pe buni.
Dani: Aman acaa cu buni-raman acasa cu buni.
Eu: Da ai ramas acasa cu buni si Mircea.
Dani: Pa pa.
Eu: Te iubesc.

Il apuca vorbitul la telefonul de jucarie si acasa, cand sunt langa el. Dar nu vorbeste cu mine ci cu tata, virtual.
Dani: Alo?
Dani: Tata e gheici-tata esti la servici?
Dani: Tata vine acaa.
Dani: goia cumpaa doua patui-gloria ne cumpara doua paturi. Unu Mitea, unu Dani-unul pentru Mircea si unul pentru Dani.

Daca il intreb ce face imi raspunde foarte dezinvolt: Vobec telefon, si pleaca mai departe foarte concentrat.

Atunci cand chiar vorbeste la telefon cu tata, si ii soptesc ce sa spuna, repeta dupa mine. Sper sa vorbeasca mai fluent si mai clar.

3 comments:

 1. Poate nu sesizaţi, dar ce se întâmplă este mult mai important decât vorbirea clară.

  Este abilitatea de pretend action, când vorbeşte la telefonul de jucărie. Nu aveţi idee de ce belea uriaşă aţi scăpat că Dani manifestă această trăsătură.

  La copiii autişti imaginaţia este scăzută sau lipseşte cu totul, lucru care le dă de furcă foarte mult mai târziu cu limbajul figurativ, etc.

  Eu l-aş încuraja să se joace cât mai mult în mod simbolic. Poate documentul "Symbolic Play.pdf" de pe blogul meu v-ar fi de folos.

  Cu Eusebiu abia am început exerciţiile de Likeness, iar joc simbolic substitutiv (care e cea mai simplă formă de joc simbolic) face abia de vreo 2 săpt. - urmează să fac un post pe această temă pe blogul meu.

  Să nu uităm că autismul nu este doar deficienţă de limbaj. Este mult mai pervaziv şi mult mai grav.

  Dacă ar fi doar limbaj, i-am învăţa pe autişti limbajul semnelor sau să folosească un dispozitiv electronic de sintetizare a vocii şi problema ar fi ca şi rezolvată.

 1. Se pare ca pretend play ii place si foloseste orice jucarie pentru asta, dar mai ales pe cele din seria little people( locul de joaca) si adele( ferma).

  Acum am trecut putin si la pantomima, am gasit pe DVD Superbebe descopera, cateva scene simple, i le-am explicat mai intai si acum le recunoaste singur si le explica. Poate va ajuta si pe dumneavoastra.

 1. Avem de mai mult timp în intenţie să cumpărăm Super Bebe. Vom vedea dacă putem extrage ceva de acolo ce putem integra în terapie.

Related Posts with Thumbnails