Eu am citit cartea, intr-o editie mai veche. Cea noua este scoasa de editura Polirom, in 2003. Asa cum spune si subtitlul, este o carte despre psihologie, psihoterapie, psihodiagnoza, psihoterapie centrata pe copil si familie.
Cartea este de fapt un volum de articole, scrise de mai multi psihologi si terapeuti. In introducere, sunt prezentate stereotipurile culturale legate de gen, masculin si feminin, si primele interactiuni sociale cu ceilalti, in afara familiei. Sunt descrise si explicate relatiile de prietenie intre copii. Interesant mi s-a parut micul ghid de optimizare psihicomportamentala a copiilor aflati intr-un grup. Ni se ofera ca puncte de repere 10 etape de creare a coeziunii grupului.
Deja in partea a doua a cartii sunt descrise concepte cheie de genul psihopatologie si psihiatrie a copilului. Sunt prezentate niste elemente de baza pentru un diagnostic diferential al normalitatii si anormalitatii vietii psihice a copilului. Cartea abunda in modalitati de testare a copiilor si prezinta detaliat fiecare tulburare psihica.
Tulburarile psihice ale copiilor se impart in devieri comportamentale, tulburari psihogene, tulburari endogene.
Autismul, atat infantil cat si cel atipic se incadreaza in tulburarile endogene, alaturi de depresie, shizofrenie, sindrom Rett, dementa Heller. Este adevarat ca aceasta clasificare este facuta dupa DSM III.
Capitolul cel mai interesant mi s-a parut cel legat de metodele si tehnicile experientiale ( expresive si gestalt creative).
Desenul ramane o abordare diagnostica si terapeutica de baza. Testele bazate pe desen si folosite in psihodiagnoza sunt: testul omuletului, testul femeii plimbandu-se in ploaie, testul desenului liber, testul figurii umane, testul casa-copac-om, testul desenul familiei. Desenul serial e o metoda individuala de lucru cu copilul cu probleme comportamentale.
Alte mijloace folosite in psihoterapia copilului sunt fantezia, modelajul, colajul, jocul cu nisipul, crearea de povesti, metafora terapeutica, terapia prin joc, drama-terapia sau tehnica povestirii mutuale, tehnici de miscare si de dans. Povestile ofera multe optiuni de rezolvare a situatiilor conflictuale.
Un spatiu destul de mare din carte este destinat studiilor de caz, ticuri, balbism, blocaje emotionale, traume, negativism etc. Iar ultima parte a cartii este axata pe consilierea si terapia familiei.
O carte pe care o recomand cu placere tuturor celor care au copii si nu numai.
28 November 2016 at 19:32
Din pacate nu se mai gaseste pe nicaieri......