twitter
rss

Am vrut de multa vreme sa ii ducem pe baieti la Muzeul Antipa. Noua ne-a placut foarte mult si cand eram copii, si cand am fost mai mari. Chiar inainte de casatorie am fost de cateva ori impreuna, si intr-un fel vechiul Antipa era si muzeul nostru. Asa ca am asteptat cu nerabdare redeschiderea. Care a intarziat mult prea mult.

Eram foarte curiosi sa vedem noul Muzeu Antipa. Si copiii erau nerabdatori, mai ales ca le plac foarte mult dinozaurii. Am ajuns abia la jumatatea lunii trecute. Din fericire era o sambata nu foarte friguroasa, pentru ca am avut de stat la o coada destul de mare. Norocul nostru ca s-a miscat repede. Foarte aglomerat, multi parinti cu copii de toate varstele.

Am intrat in holul muzeului si acolo a aparut o problema. Iti iei biletul de la un automat care nu da restul. Asa ca trebuie sa mergi sa schimbi si sa pui suma exacta. Dupa ce stai din nou la coada la automat. Eram patru, dar copiii sub sapte ani au intrare gratuita. In hol baietii au putut vedea doua capete de elefant, nu mai erau gorilele cu care incepea turul inainte.

Noul Muzeu Antipa este foarte modern. S-a renuntat din pacate la o parte din vechile exponate, iar ordinea si salile au fost schimbate total. La subsol sunt mai multe diorame, foarte frumoase, chiar daca la unele exponate se vede varsta. Animalele sunt prezentate pe regiuni, in mediul lor, si baietii au fost incantati sa vada tot felul de specii. Mai ales ca stiau destul de multe dintre ele.

Mircea a mers cu mine de mana, Dani a stat cu tata. Mircea a fost fascinat mai putin de exponate si mai mult de touchscreen-urile din fata fiecarei diorame, care iti prezentau sub forma de schema exponatele. Apasai pe silueta animalului si aflai informatii despre el - unde traieste, caracteristici, familie, etc. Deja Mircea a alergat de la un touchscreen la altul, abia se mai uita la animale. Cred ca i-ar placea tare mult o tableta cu care sa se joace acasa. I-a mai placut foarte mult si sala fosilelor, cu podea de sticla, sub care puteai sa vezi oase de dinozaur. Desi la inceput ii era putin teama sa calce direct pe sticla, s-a convins ca e destul de rezistenta.

Dani a fost impresionat de muzeu, dar cel mai atras a fost de mumii, iar tata i-a explicat ca sunt adevarate, sunt chiar oameni care au murit de mult, de mii de ani, si acum arata asa. Sigur i-a fost teama, dar nu a vrut sa recunoasca. L-au amuzat si exponatele conservate in borcane, mai bine puse in valoare acum, si il striga mereu pe Mircea "Mircea, Mircea, uite! Pesti la borcan! Paianjen la borcan! Scorpion la borcan!". Tata i-a explicat ca si acestea sunt adevarate si se pastreaza asa mult, mult timp.

Ne-a placut foarte mult si pestera, mult mai mare decat imi aminteam. Mircea a fost impresionat si m-a tinut strans de mana. Cred ca ii era putin frica. Si lui Dani i-a placut, si il intreba pe tata ce e cu turturii de sus si de jos. A fost foarte frumoasa si camera fluturilor, unde si-au ales fiecare fluturii preferati. Dani a ales fluturi mari, galbeni, in timp ce Mircea prefera culorile turbate si cat mai exotice. Ca de fiecare data.

Ne asteptam sa fie impresionati si de manechinele cu unelte, arme si haine traditionale, dar au trecut pe langa ele destul de repede. Iar scheletele de mamuti, cel de balena sau celebrul schelet gigant din centrul muzeului li s-au parut uriase. Mircea tot spunea "e mare, e foarte mare" si Dani il completa "Mircea, e foarte urias".

N-am avut timp sa ne uitam pe indelete si la magazinul de suveniruri, cred ca ar fi gasit destule jucarii interesante. Oricum, e bine ca s-a deschis, dar era plin, iar Mircea vroia sa ajunga mai repede acasa. Oricum, a rezistat bine pentru varsta lui.

Lui Dani i-a placut foarte mult, Mircea s-a cam plictisit (cum am patit si la Muzeul Militar). Ma bucur ca am putut sa mergem impreuna, si imi pare rau doar ca nu au apucat sa vada si vechiul Antipa. De atunci se joaca des de-a muzeul, in care pun dinozaurii de plastic si organizeaza tururi cu trenuletele. Sa vedem la ce muzeu sa mergem dupa ce se mai incalzeste vremea.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails