twitter
rss

Ca orice copil, si Dani are vise rele sau cosmaruri. La inceput a fost frica de intuneric si sculatul de mai multe ori in timpul noptii, frica de a mai readormi. Folosirea unei lampi de veghe precum si asigurarea ca animalele sale de plus il vor pazi a mai calmat situatia.


In ultimele luni Dani imi povestea ca visat urat, ceva cu fantome rele. Nu era foarte explicit, dar cu siguranta il deranjau destul de mult.

Am recurs la o tehnica simpla, pe baza de desen, o tehnica expresiva, experientiala. Tata a venit cu tablita de desen magnetica, pe care in prealabil a desenat doua fantome, una rea si urata, alta haioasa si draguta.

L-am incurajat pe Dani sa gaseasca o solutie pentru a scapa de fantoma cea rea. I-am dat creionul in mana si i-am sugerat sa prindem cumva fantoma. Sincera sa fiu, eu ma gandeam ca ar putea sa o puna intr-o inchisoare, dar Dani a gasit ceva mai bun, mai inventiv.

-O s-a prind intr-o plasa de paianjen, mi-a explicat, trasand linii peste fantoma cea rea. Dar nu stiu cum se face o plasa.
L-am ajutat eu si i-am spus ca si barele unei inchisori sunt la fel de bune. Apoi am ramas surprinsa sa vad cum insista cu creionul in partea dreapta a fantomei, pe obraz si l-am intrebat ce reprezinta.
- E o vanataie, am batut-o eu, ca sa nu ma mai deranjeze.

Credeam ca asta e tot, dar m-a surprins inca o data, facand niste urechi fantoma, urechi de genul celor de urs. Cand l-am intrebat ce sunt acelea, mi-a explicat:
-I-am pus urechi de ursulet.
Dani a ales varianta infrumusetarii pericolului, pentru a-l face mai suportabil, nu doar sa-l inlature undeva, intr-o inchisoare.

Am ajuns la concluzia, ca un copil, chiar unul ca Dani, cu note autiste, poate avea un potential fantastic de depasire a unor situatii stresante, de genul cosmarurilor.

Si pot spune cu mana pe inima, ca din acea zi, Dani nu a mai avut nici un cosmar sau daca a avut unul nu s-a mai speriat asa de tare, pentru ca avea o solutie.

5 comments:

  1. Mititelul... Norocul lui ca are parinti inteligenti si a avut de unde mosteni cu varf si indesat!!!
    Of, ce dor mi-e sa fiu cu voi!!!

  1. Si noua ne e dor, sper sa ne revedem cat mai curand si cu vesti bune, evident.

  1. oho, buna idee, de aplicat in caz ca mai vin si pe la noi urateniile astea de cosmaruri

  1. Buna Maria. Felicitari! Sincera sa fiu (sper sa nu gresesc la capitolul teorie) parerea mea este ca - copiii cu "note autiste" pot avea la fel de bine orice fel de potential, dar problema ar fi ca -valorificarea, exprimarea sunt mai anevoioase si ca, de fapt, aici au nevoie de ajutor. La capitolul "comunicare", adica sa ne lase sa le cunoastem universul - si vice-versa. Eu sunt convinsa ca in universul fiecarui copil "zac" valori ce asteapta sa fie descoperite si valorificate. Oricum tu te descurci de minune la a face asta! Felicitari! si partea importanta mi s-a parut ca TATA a adus tablita!! Super! Te pup si mai vorbim! Dana

  1. Soacra mea aproape că m-a omorât, m-a dat afară din casă de multe ori, soțul meu a vrut mereu să semnez un ardei de divorț, totul pentru că nu am putut să rămân însărcinată, până l-am cunoscut pe Dr. DAWN ACUNA, Acest doctor Ea a promis că mă va ajuta după ce i-am explicat situația și chiar acum vreau să-i mulțumesc Dr. Dawn pentru că s-a ținut de cuvintele ei. În acest moment, soacra mea și soțul meu mă iubesc atât de mult. Sunt insarcinata, totul datorita Dr. Dawn acuna, contactati-o daca aveti dificultati sau situatii proaste chiar acum.
    *Dacă vrei să-ți schimbi soacra.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei ca vraja să fie activă.
    Si etc.
    Scrie-i pe Whatsapp: ,{ +2348032246310 }

Related Posts with Thumbnails