twitter
rss

Azi a avut loc cursul de logopedie, in acelasi spatiu, ca de obicei. Din pacate, frigul ne-a imputinat simtitor, dar cei prezenti au fost foarte interesati si au participat activ la discutii, impresii, fiind deschisi sugestiilor si metodelor incercate de doamna Stoica ,dar si de noi, ceilalti parinti cu copii cu tulburari din spectrul autist.

Ni s-a vorbit de tipurile de comunicare verbala si nonverbala. Cea mai importanta este stabilirea unei relatii de comunicare pozitiva: prin suport fizic-atingere usoara si coordonatoare, prin aratarea respectului, pe langa adoptarea unei pozitii fizice la nivelul copilului, folosirea adecvata a ritmului, intensitatii vorbirii- vorbim mai incet daca vrem sa-l facem curios si mai atent.

Pentru un rezultat maxim de destindere si incurajare in acelasi timp, se vor crea situatii spontane, surprinzatoare chiar si pentru noi, oferind si un mediu protector si stimulant in acelasi timp.

Primul pas, in comunicare, este acela de dezvoltare a simturilor, de perfectionare dar si de desensibilizare a acelor prea puternic dezvoltate in detrimentul celorlalte.

Sunetele se vor exagera, punand in valoare unele calitati ale lor. Se va antrena treptat auzul fonematic pentru distingerea corecta si rapida a fiecarui sunet in parte, incercand in acelasi timp prin metode simple dar haioase, sa-i invatam sa le si produca, sa le pronunte.

Miogimnastica este importanta pentru tonifierea aparatului fonoarticulator. Pentru suflat se poate folosi orice lucru: confeti in bol, faina, papadii, baloane. Pentru supt, bautul sucurilor din cutii cu pai este folositor, cu putin ajutor , prin presarea cutiei pentru a facilita ajungerea in gura a lichidului.

A fost interesant sa auzim diverse probleme cu care se confrunta parintii cu copii autisti, cum interactioneaza fizic si verbal cu ei, ce asteapta de la ei si nu reusesc sa se faca intelesi. Poti pretinde unui copil sa faca intr-un anumit fel, un lucru , doar dupa ce i-ai oferit in prealabil un model. Modelul poate fi o actiune sau pur si simplu formula de adresare, folosita constant.

Maine avem cursul de pictura. O sa-l duc si pe Mircea, sa vad cum reactioneaza.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails