twitter
rss

Asa se poate rezuma cea de a doua zi de gradinita. Ne putem lauda ca azi a fost chiar mai bine, in sensul ca Dani a vorbit si cu Doamna, de fapt i-a raspuns politicos la intrebari, si cel mai important s-a jucat si a vorbit mai mult cu copiii, in clasa.

Azi l-am lasat de la ora 8 si jumatate, pana aproape de 12. Si nu se arata dornic sa fuga din clasa, cand am intrat. El se juca frumos cu o casuta sau gara. Chiar inainte sa intru, s-a jucat cu un joc de construit, din lemn, cu inca 3 copii, doi baieti si o fata, care mai ramasesera acolo, in asteptarea parintilor.

Am vorbit cu doamna educatoare si mi-a spus ca s-a mai dezghetat putin. Doamna era impresionata ca Dani facuse foarte repede puzzle-urile din cartea pe care i-o dadusem, una de la Teora cu povesti si puzzle-uri din 6 cartonase. Dani le-a aratat tuturor cartea lui. De fapt si ieri a donat una din masinile lui, altui baietel.

Azi a fost mai indraznet, a gustat si din lapticul din cutie, dar cam atat. A tinut mortis sa-si care ghiozdanul, si la venire si la plecare. Drept recompensa, pentru ca a fost asa de cuminte si sociabil, am mers o ora in parc. Si aici s-a vazut schimbarea petrecuta in doar cateva zile. S-a dus glont la o fetita si a inceput sa se joace cu lopatelele si greblele, iar din cand in cand el o mai intreba cate ceva. Nu stiu daca i-a si raspuns, dar intentia conteaza. Apoi s-a jucat cu un baietel, Tudor, la lada cu nisip. Dani cara nisip cu un pahar si baietelul il ajuta si el, apoi deschideau pe rand usita de la lada, pentru a lasa nisipul sa se scurga.

Cand am ajuns acasa, Dani era toropit si mi-a spus: Sunt obosit. De abia am apucat sa-i dau sa manance felul 1 ca a si inchis ochii. L-am dus in pat, unde insa a adormit destul de greu, era inca usor agitat si-mi spunea ca-l doare burta de oboseala. In cele din urma a adormit.

Maine, tot la gradinita evident.

7 comments:

  1. Din câte relataţi, iarăşi mă întreb dacă Dani este într-adevăr în spectrul autist.

    Probleme sociale nu pare să aibă, la capitolul joc este super (joc cooperativ la un copil autist de 4 care n-a fost antrenat explicit? păi acesta este comportamentul de joc de aşteptat la un copil neurotipic; autiştii se află la ani lumină de asta), limbajul pare foarte funcţional atât pe expresiv dar mai ales pe receptiv (comprehensiunea limbajului vorbit este una din problemele spinoase din autism), şi aşa mai departe.

    Foarte posibil să fie o impresie a mea falsă generată de faptul că internetul este un mod incomplet - şi prin urmare înşelător - de comunicare.

    Însă aceste capacităţi pe care spuneţi că le are Dani apar la autişti după trudă imensă şi în cele mai multe cazuri departe de a fi dezvoltate la un nivel funcţional cât de cât comparabil cu al unui copil fără probleme (mă refer în special la joc şi socializare).

    Oricum, felicitări pentru a doua zi de grădiniţă! Mai postaţi pe subiect.

  1. Problemele de socializare s-au mai atenuat dupa ce 1 an de zile, orele de psihoterapie si logopedie au fost facute in grup de copii, maxim 5 copii. Asa ca Dani s-a obisnuit treptat cu ceilalti, mai intai nu-i baga in seama, facandu-si desenele sau fisele cu meticulozitate, apoi a inceput sa fie usor agasat de reactia celorlalti la dresa lui(pupaturi, atingeri, glume, chicoteli)si a sfarsit prin a-i observa printre picaturi, iar acum le da indicatii legate de fise si puzzle. Asta s-a intamplat pe parcursul a aproape 2 ani.

    In ceea ce priveste jocul cu ceilalti, influenta grupului de joaca si suport, pe care l-am facut acasa, format din Selin si Mircea in principal, Bianca si Daria-ocazional, si-a spus cuvantul cam dupa 1 an.

  1. Este adevarat ca nu am scris foarte mult despre problemele lui Dani de la inceput, decat in mare.

    Am inceput sa scriu destul de tarziu despre ceea ce ni se intampla, cand deja se vedeau ceva ameliorari. Este foarte greu sa-ti faci o imagine despre un caz, mai ales daca nu-i vezi evolutia de la inceput.

    Probabil de aici apar aceste inadvertente intre ceea ce poate face el acum, relativ apropiat de un copil normal, si momentul cand am descoperit ca are unele probleme.

    In cazul lui Dani, desi inceputul terapiei a fost mai greu, si rezultatele se vad de abia acum, dupa aproape 2 ani de terapie cognitiv-comportamentala si logopedica, dupa spusele mai multor specialisti evolutia este foarte imbucuratoare, chiar foarte buna, dar departe de a fi ajuns la nivelul normalitatii.

    Sigur a contat faptul ca la el nu a existat retard, sub nici o forma, si terapia a fost inceputa la 2 ani si 4 luni.

  1. Acum am citit si eu ca Dani a inceput sa mearga la gradi si chiar ca s-a comportat super. Felicitari! Eu am emotii pentru Mihai, desi nu cred ca il dam la anul, ci mai asteptam, ca ni se pare ca ar fi cam micut; oricum, noi vom opta pentru program prelungit.

  1. Altheate

    Am înţeles. Impresia ce am avut-o este că v-aţi apucat de terapie de aprox. 5 luni (de când aţi pornit blogul).

    Ar fi fost practic imposibil de obţinut aceste comportamente normale în 5 luni de terapie, oricât de intensă ar fi fost.

    Este excelent că aţi descoperit sindromul devreme (2 ani şi 4 luni) şi aţi intervenit atât de timpuriu. Părerea mea este că diferenţa se va vedea după ce Dani va fi achiziţionat toate comportamentele normale potrivit vârstei sale.

    Spre deosebire de alţi copii care au început mai târziu (cum este Eusebiu al meu) cel mai probabil că Dani va avea un plus de naturaleţe a exprimării şi a comportamentelor - care naturaleţe este extrem de greu, dacă nu imposibil, de obţinut prin terapie.

    Mult succes în continuare. Mai povestiţi-ne despre mica epopee a integrării lui Dani la grădiniţă!

  1. incetul cu incetul, o sa fie si mai bine.

    bravo, Dani

  1. @Marius Filip: imi este foarte greu sa scriu despre cum era Dani inainte, de fapt multe din amintiri se estompeaza, ma bucur pentru fiecare progres pe care il face si spre sa nu existe regres.

    @Laviniars: Mircea inca nu e pregatit pentru prea multe ore, asa o jumatate de ora mai merge. Mai nou plange dupa Dani cand pleaca la gradinita. Probabil ca ar sta amandoi mai bine si mai mult, daca ar fi impreuna.

    @ Zmeura: ne bucuram pentru aceste prime zile, dar problemele deja apar. voi posta in seara asta intamplarile din cea de a 3-a zi de gradinita.

Related Posts with Thumbnails