twitter
rss

Intr-o zi baietii se jucau cu motocicletele de jucarie, pe covorul din biblioteca. Mircea , ca de obicei, poceste cuvintele si spune:
-Ma joc cu cotoceta.
-Micea, te-ai postit si tu ! Nu se zice cotoceta, se zice mo-to-ci-che-ta, il corecteaza Dani foarte serios.

Mircea se alinta si striga mereu, pentru orice fleac Mama!
Dani sta si se gandeste putin si ne spune:
-Daca Micea stiga toata ziua doal mama, eu o sa stig bunica!

Saptamana trecuta, am mers la psihologoped, dar Dani nu se dadea dus pe scaun. Statea langa mine si cauta pretexte:
-Nu pot sa meg, nu mai am benzina!
Mamica unui baietel, se ridica, foarte inspirata si se preface ca-i baga benzina in rezervor, in spate, si minune: Dani intra in joc si porneste catre scaunel, foarte incantat de raspunsul primit.

In ultima vreme, ne chinuim cu regulile astea si Dani testeaza zilnic limitele, desi stie clar care sunt regulile si mai ales consecintele.
Eu:-Stai cuminte ca altfel...
Dani:-Daca nu sunt cuminte, ce se intampla?
Eu:- O sa te pedepsesc. Daca nu respecti regulile( regula era sa se joace frumos cu Mircea si sa nu-l loveasca sau deranjeze) se intampla doua lucruri: unu ma supar foarte tare si ma intristez, si doi, vei suporta consecintele, adica vei primi o pedeapsa.
Dani:-Ihm, spune ganditor.

Eu plec din camera si nici nu ies bine ca aud in urma mea urletele lui Mircea. Dani il impinsese, desi Mircea se uita frumos la televizor si nu-l deranjase cu nimic. Dani astepta sa ma intorc sa vada daca pun in aplicare regula.
Evident ca am aplicat pedeapsa, adica 5 minute la el in camera, singur, accentuand faptul ca acum are ocazia sa vada ce se intampla cand nu asculta.

3 comments:

  1. Referitor la reguli, aş avea următoarele observaţii:

    1) e bine ca ele să fie clare ("pune-ţi mănuşile când ieşi din casă"), nu ambigui ("îmbracă-te gros când ieşi din casă")

    2) e bine ca ele să fie în termeni pozitivi ("spune ce nu-ţi place") şi nu negativi ("nu bate").

    Acestea sunt după cartea "Family Rules". Am făcut o esenţializare în limba română a cărţii care poate fi descărcată de pe blogul meu (vezi secţiunea FILES din stânga).

  1. Titlul în româneşte este "Reguli de Familie". Se găseşte la FILES.

  1. Multumesc mult, chiar avem nevoie.

Related Posts with Thumbnails