twitter
rss

Asta e intrebarea pe care mi-o adresez in ultima vreme, referindu-ma la atitudinea educatoarei si a gradinitei in general. Astazi l-a luat buni de la gradinita si a observat ca Dani statea retras, la o masuta si se juca singur. Atunci a intrebat-o pe doamna Ramona de ce Dani sta izolat si nu in grup cu ceilalti. Raspunsul a fost simplu: Nu vrea.

Apreciez faptul ca imi spune tot ce face si ce nu face Dani, dar simt ca dansa nu stie cum sa se poarte cu el, necunoscand ce probleme are. Am rugat-o sa-l integreze mai bine in grupa, tinand cont ca el e mai retras de fel. Daca initial a initiat contacte cu fiecare copil in parte, acum cand au inceput activitatile in grup, la masuta, coloratul sau desenatul, Dani nu vrea sa stea cu ei.

Cred ca doamna nu este destul de exigenta cu el, o sperie probabil reactia lui. Iar Dani a profitat de acest lucru si s-a tavalit pe jos. Am ramas surprinsa sa aud asta, pentru ca astfel de indeletniciri nu a mai avut de aproape 2 ani. La psihologoped nu a facut niciodata asa, dar doamna este foarte serioasa si stapana pe ea, nu se lasa intimidata de nici un fel de reactie.

Cand l-am intrebat pe Dani daca o place pe doamna Ramona mi-a raspuns clar: Nu. In aceste conditii, nu stiu cat de buna va fi colaborarea lui cu ea. Dar poate e prea devreme pentru o astfel de concluzie. Mai astept o luna macar si dupa aceea ma voi gandi serios ce vom face mai departe, in legatura cu gradinita.

Si cu toate acestea, azi Dani s-a dus in clasa razand, direct intre copii. Cred ca la jocul liber se angajeaza destul de bine, dar la lucrul in echipa, nu prea.

Doamna a spus ca a ramas surprinsa sa vada ca Dani stie toate culorile, stie sa numere si mai ales a fost foarte atent la povestea pe care le-a citit-o azi, Fluierasul fermecat.

Cand a iesit din gradinita, Dani a fost foarte dezinvolt cu o prietena de-a bunicii, careia i-a raspuns la intrebarile de genul Cum te numesti? si Ce faci?, fara probleme, desi era a doua oara cand o vedea. Ma intreb de ce copilul meu este sociabil cu alte persoane, pe care de abia le cunoaste, dar cu doamna educatoare nu. De ce nu incearca sa-l integreze mai mult? Nu stie cum? Sau nu o intereseaza.

Acasa cand l-am intrebat ce a facut la gradinita Dani mi-a raspuns:
-Am coloat-colorat.
-Si cu cine te-ai jucat?
-Cu un baiat.
-Cum il cheama pe baiat?
-Daius-Darius.
-Ce poveste v-a citit doamna?
-Fuieas femecat-fluierasul fermecat.
-Cu ce te-ai jucat?
-Cu doua gai-gari?
-Doua gari?
-Da, una mare si una mica.

Maine nu-l mai duc la gradinita, mergem la doctor, pentru ca nasul ii curge si mai rau, si a inceput sa si tuseasca.

4 comments:

  1. Poate nu stie cum sa reactioneze, desi e educatoare, se presupune ca a studiat destul... si mai ales ca are si un copil special, ar trebui sa citeasca, sa se intereseze conform cu situatia... Acum depinde si cum pare ea, interesata sau absenta cand vine vorba de problema lui. E posibil ca primul contact sa fie mai dificil, poate in timp se acomodeaza cu ea. Si poate ca nu o place, asa, de la inceput, pentru ca e o persoana adulta care, sa zicem, joaca rolul tau, timp de cateva ore pe zi; poate ca Dani e obisnuit cu tine, accepta numai autoritatea ta, si nu e pregatit deocamdata sa vada pe altcineva la fel. E si asta o posibilitate, cred eu... Important e sa nu pierzi legatura cu educatoarea, sa nu il lase sa faca ce vrea el, sa il stimuleze mai mult...

  1. Educatoarea ştie de specificul său?

    Este posibil să nu ştie ce să facă, nu cred că în curicula obişnuită pentru educatori sunt prevăzute secţiuni dedicate copiilor speciali.

    Deci, e foarte probabil să fie neştiinţa la mijloc.

    Răspunsul lui Dani este oarecum normal, dacă nu se simte "atras" de educatoare, e firesc să nu-i placă.

  1. @Laviniars: Cu siguranta nu stie cu ce se mananca autismul, de nici un fel.

    Inainte sa-i spun eu despre problemele lui Dani, ea observase si mi-a spus ca e mai retras si cam repeta ce spune ea.

    Eu am rugat-o sa-l ajute sa se integreze mai bine.

    Mai astept sa vad ce se intampla.

    @Marius Filip: Cred ca nu a mai avut de-a face cu nici un fel de handicap, si singura ei reactie, deocamdata, este de a-mi raporta ce face Dani acolo.

    Desi am dreptul sa-l insotesc acolo pe Dani, nu vreau sa prelungesc si mai mult dependenta lui fata de mine, ba mai mult educatoarea m-ar privi ca pe o intrusa, care o spioneaza.

  1. Mda... dureros! Indiferent de situatie copilul este cel care va avea de suferit. Dar cum sa o faci sa-si dea mai mult silinta?
    In ceea ce priveste raspunsurile pe care ti le-a dat Dani fi fericita ca a facut-o. Daca te consoleaza cu ceva, nici Dariei mele nu-i plac educatoarele - ca noi avem 2, una dimineata si una dupa-amiaza. Desi cea care a stat cu ei la somnic chiar a plimbat-o in brate ca sa poata adormi. In ceea ce priveste povestea... macar tu stii cum s-a numit. Noua Daria nu ne-a spus nici ce a facut la gradi si nici ca s-ar fi citit o poveste. Am aflat de la doamna... Singurul lucru pe care a considerat de cuviinta sa ni-l spuna a fost ca a primit o bulina ''ca sa se intample ceva bun'' - adica ''a zis doamna sa-i cumpar bomboane''
    In ceea ce priveste colegii... la noi in peisaj sunt 2 fetite, una are un soricel pe tricou iar cealalta pe Tinker- Bell. La un moment dat am auzit ca una ar fi Caty dar inca nu suntem siguri ca acesta ar fi unul dintre nume...
    Deci, eu zic sa nu te increzi foarte mult in primele impresii. Mai ai putina rabdare si vei vedea dupa.

Related Posts with Thumbnails