Dupa ce incepe sa mearga, copilul exploreaza, scotoceste, imprastie. Nevoia de miscare trebuie stavilita cu blandete, incurajarile nu trebuie sa lipseasca. Nu interziceti categoric unele incercari, fiti doar atenti sa interveniti in caz de pericol. Nu va speriati copiii si nu incercati sa le explicati totul ca unor persoane adulte. Nu inteleg si mai ales uita. Vor invata mai bine din experienta.
Intr-o societate traditionala, jucariile si rolurile se impart inca din aceasta perioada. Parintii ofera jucarii in functie de prejudecati, daca e baiat trebuie sa joace fotbal si sa fie agresiv iar fetitele sa se joace cu papusile si sa fie cuminti. Pentru o mai buna adaptare si intelegere a celuilalt, tot mai multi specialisti recomanda folosirea jucariilor unisex sau cel putin folosirea alternativa a jucariilor folosite pana acum exclusiv pentru fete sau baieti.
Mingea este o jucarie universala, presupune un bun echilibru si directie. Cam pe la 1 an si jumatate copiii pot da cu piciorul intr-o minge fara a cadea. Si chiar daca nu-i place sa alerge dupa ea, aruncatul si prinderea mingiei constituie un bun exercitiu de coordonare a ochiul cu mainile.
Jucariile din parcuri sunt destinate atat fetelor cat si baietilor. Balansoarele sunt preferate de toti copiii iar mai nou acestea au si un design atractiv, au forme interesante, de cal, elefant, broasca. Toboganele vor ramane intotdeauna preferatele copiilor de orice varsta. Exista modele de toate dimensiunile, din plastic. Groapa de nisip va fi mereu locul de socializare al copiilor, unde vor invata sa imprumute si sa ceara jucarii. Daca aveti gradina, le puteti construi un loc pentru nisip.
Vara puteti improviza un mic strand cumparand o piscina gonflabila. Copiii adora balaceala. Evident vor fi supravegheati de un adult. Tot in gradina puteti construi un loc special pentru nisip unde sa se joace cu formele speciale de plastic pentru nisip si apa.
Intre 1 si 2 ani, ba chiar si la 3 ani este varsta cortului. Puteti cumpara igluuri sau minicorturi in care sa se ascunda. La fel de interesante sunt si ascunzatorile sau casutele facute din cutii mari de carton. La indemana vor ramane mereu cearceafurile si paturile. Atentie doar sa nu cada din pat.
Fetele primesc mereu seturi de vesela de bucatarie si casute de papusi. Eu i-am cumparat fiului meu castroane din plastic si lingurite si l-am indemnat sa manance singur din ele si mai ales sa hraneasca jucariile, in ideea de a-i forma dexteritatea manuirii acestor obiecte si pentru a-i dezvolta imaginatia. Jocul de rol va fi intotdeauna interesant. Asa va intelege mai bine multe activitati catalogate pana acum doar pentru fete. Eu vreau ca el sa se poate descurca singur si mai ales sa aprecieze asa zisele activitati casnice.
Casutele de pitici sau atelierele de lucru sunt foarte importante pentru invatarea pieselor de mobilier si a utilitatii lor. Vor avea o imagine restransa a intregii case, cu diferite camere.
Pentru ca mai am un baietel, de 1 an si jumatate, Mircea, am folosit mult timp caruciorul de copii. Si Dani s-a aratat interesat sa participe si el la plimbarile noastre. Asa ca i-am luat un carut de jucarie, gen carut de cumparaturi si a fost foarte fericit sa-si care jucariile prin casa.
Pentru copii, la aceasta varsta sunt ideale masinutele, calutii sau elefantii, motocicletele joase, simple, actionate prin forta picioarelor copilului. Le va consuma energia si le va intari musculatura picioruselor.
Pentru dezvoltarea interesului pentru muzica le puteti cumpara instrumente muzicale de genul tobelor, pianului sau orgilor, chitarelor, xilofonului.
Construirea si invatarea unor atribute esentiale ca mare, mic, inalt, scund, se vor realiza cu ajutorul cuburilor mari de lemn sau plastic.
O atentie deosebita trebuie acordata carticelelor din carton, cu pagini mari si multe personaje in miscare. Copilul va capata dexteritate in folosirea degetelor prin intoarcerea fiecarei pagini. De asemenea isi va imbogati vocabularul prin folosirea verbelor care arata actiuni zilnice, obisnuite : mama gateste, baiatul bea, copiii dorm etc.
Fiindca Dani face puzzle de lemn, pe tablita de lemn, si Mircea a fost incantat si astfel ca si el incearca sa aseze piesele de lemn la locul lor.
30 March 2009 at 22:46
hahaaa... acum te-am descoperit, din fericire la inceput de "blogarit", asa ca nu am f mult de recuperat/citit din urma. super ideea! de abia astept sa te citesc in continuare. va pup pe toti.